Πρόσωπα

Σκότι Ουίλμπεκιν: Το πεπρωμένο του είναι στην Τουρκία! (video)

Σκότι Ουίλμπεκιν: Το πεπρωμένο του είναι στην Τουρκία! (video)

«Το πεπρωμένο φυγείν αδύνατον» λένε και η περίπτωση του Σκότι Ουίλμπεκιν το επιβεβαιώνει. Αυτό που δεν συνέβη το καλοκαίρι του 2018, έγινε με χρονοκαθυστέρηση 4 χρόνων και επωφελημένη βγαίνει προς το παρόν η ελληνική Φενέρμπαχτσε, με τον Τούρκο να έχει βάλει το… χεράκι του για το 5/5 στην Ευρωλίγκα.

Ο αθλητισμός είναι ένας μικρόκοσμος της κοινωνίας και ο καθείς κρίνεται και πορεύεται με βάση τις επιλογές του. Έτσι και ο Σκότι Ουίλμπεκιν, το καλοκαίρι του 2018 έφτασε μία… ανάσα από το να εξαργυρώσει με μία μεταγραφή στους «μεγάλους» της Κωνσταντινούπολης οι οποίοι παραμόνευαν, την εκπληκτική του τελευταία σεζόν με τη Νταρουσάφακα. Δεν ήταν όμως γραφτό να συμβεί τότε.

Από «λαβράκι» της ΑΕΚ στην… εκτόξευση!

Η «Ένωση» μπορεί να καυχιέται πως ήταν εκείνη που σύστησε τον σύστησε στα ευρωπαϊκά δρώμενα, όταν ο Ντράγκαν Σάκοτα τον ανακάλυψε παίζοντας μπάσκετ στην άλλη άκρη της Γης (Αυστραλία). Το όνειρο όμως του NBA δεν άφησαν την ΑΕΚ να τον… χαρεί για πολύ μιας και ο ίδιος θέλησε να κυνηγήσει την τύχη του στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού. Εκεί όμως δεν υπήρχε θέση για εκείνον σε αντίθεση με την Ευρώπη και τη Euroleague.
scottiewilbekin.jpgΗ Νταρουσάφακα τον έριξε στα «βαθιά», δίνοντάς του την ευκαιρία να αποκτήσει παραστάσεις υψηλού επιπέδου, με τον ίδιο χρόνο με το χρόνο να βελτιώνεται. Από τους 10.3 πόντους και τις 2.3 ασίστ ανά αγώνα με τον Οκτάι Μαχμούτι προπονητή, στους 11.6 και μία παραπάνω τελική πάσα με «καπετάνιο» τον Μπλατ τη σεζόν 2016-17. Την τελευταία σεζόν του στη Νταρουσάφακα και το Eurocup μάλιστα, «έλαμψε» ακόμα περισσότερο όντας ο απόλυτος πρωταγωνιστής της διοργάνωσης και ο κύριος λόγος που οι Τούρκοι έφτασαν στην κατάκτηση του τροπαίου.


Τούρκος, «μήλο της έριδος» και καθιέρωση στην ελίτ με τη Μακάμπι

Ο Αμερικανός έπειτα από μία τριετία στη γειτονική χώρα, πολιτογραφήθηκε Τούρκος, παίρνοντας κατευθείαν το χρίσμα στα «παράθυρα» του Mundobasket του 2019 και της τελικής φάσης του θεσμού. Φενέρ και Εφές τον διεκδικούσαν και όλα έδειχναν πως θα καταλήξει σε μία από τις δύο (με την Εφές επικρατέστερη). Ωστόσο, η Μακάμπι τον.. έκλεψε μέσα από τα χέρια τους, «στρώνοντάς» του πακτωλό χρημάτων.
FWwqMUUX0AEPHGV.jpg

Στα τέσσερα χρόνια παρουσίας του στο Ισραήλ, ήταν η μόνιμη απειλή για κάθε αντίπαλη άμυνα. Ωστόσο μονάχα την περασμένη σεζόν (2021-22) είχε την απαιτούμενη συμπαράσταση με την «Ομάδα του λαού» να τερματίζει στην πέμπτη θέση της κανονικής διάρκειας. Η Μακάμπι όμως δεν είχε καμία ελπίδα απέναντι στη Ρεάλ, με το σύλλογο του Τελ-Αβίβ να αποφασίζει να πατήσει το… rebuild και τον κύκλο του Ουίλμπεκιν να κλείνει.

Το προδιαγεγραμμένο έγινε πράξη και δείχνει πιο ώριμος από ποτέ πλάι σε Ιτούδη-Καλάθη

«Ρόδα είναι η ζωή και γυρίζει» όπως και ο επαγγελματικός βίος του Σκότι. Στα 29 του είχε έρθει το πλήρωμα του χρόνου να επιστρέψει στην Τουρκία και δη στην Πόλη. Μόνο που αυτή τη φορά δεν υπήρχε αρπαγή στην ιστορία.

Ο Ουίλμπεκιν υπέγραψε στη Φενέρμπαχτσε και υπό τις οδηγίες του Δημήτρη Ιτούδη, κινείται πάνω από το μέσο όρο του στην Ευρωλίγκα σε αυτά τα πρώτα πέντε παιχνίδια της διοργάνωσης. Έστω και αν παίζει λιγότερο απ’ ότι συνήθιζε και έχει αλλάξει ο ρόλος του, παίρνοντας λιγότερες προσπάθειες, όντας μέλος μιας ομάδας πιο ποιοτικής και πλήρης. Πόσω δε μάλλον με τον Νικ Καλάθη συνοδοιπόρο, ο οποίος και εκείνος παρομοίως παίζει πάνω από τα ήδη υψηλά του στάνταρ.

Το «άστρο» λοιπόν του Σκότι Ουίλμπεκιν, τον οδήγησε και πάλι στον «τόπο του εγκλήματος». Στην πόλη που εδραιώθηκε στο ευρωπαϊκό μπασκετικό κοινό ως ένας από τους σταθερά κορυφαίους. Πλέον, πιο ώριμος αλλά και με τις περισσότερες βοήθειες από ποτέ, δείχνει έτοιμος για το βήμα παραπάνω και σε συλλογικό επίπεδο.

Μάνος Φυρογένης

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0